Tina Jereb, univ. dipl. kom.,
specializantka integrativne psihoterapije


Svetovanje in podpora pri vzgoji otrok

fathers day 822550 640 rezanaVzgoja za varno navezanost - odločna in ljubeča

 

Vodenje in grajenje odnosa z otroki nam vsekakor pogosto predstavlja izziv, saj v odnosu z otroki slej ko prej naletimo na različne dileme in vprašanja. Otroci, sploh najmlajši, ne znajo in ne zmorejo z besedami povedati, kaj jih teži, zato svoja čustva pogosto izražajo skozi nezaželeno vedenje (kričijo, so agresivni, nagajajo …). Tradicionalna vzgoja se ukvarja zgolj z otrokovim vedenjem, ne pa tudi z otrokovimi čustvi oz. doživljanjem, ki je pogosto vzrok za otrokovo nezaželeno obnašanje. 

V zadnjem času tudi pri nas počasi prihaja v ospredje drugačen pogled na vzgojo, ki izvira iz novih spoznanj sodobnih znanosti (npr. razvojne psihologije, nevroznanosti …). Različni strokovnjaki in avtorji ga poimenujejo različno, npr. sočutna vzgoja, povezovalno ali zavestno starševstvo. Sama takšen način vodenja otrok imenujem kar vzgoja za varno čustveno vez oz. vzgoja za varno navezanost.

 

Načela vzgoje za varno navezanost:

 

 • Grajenje dobrega odnosa z otrokom. Otroci za dobro počutje in zdrav razvoj v svojem življenju potrebujejo vsaj eno odraslo osebo, s katero imajo vzpostavljen dober odnos in na katero so navezani. Pri sočutni vzgoji zato poskušamo z otrokom v vseh situacijah (tudi konfliktnih) vzdrževati dober o odnos.
 • Postavljanje mej brez kaznovanja in nagrajevanja. Številne raziskave kažejo, da sta kaznovanje (npr. »time-out«) in nagrajevanje neučinkovita in v mnogih pogledih škodljiva načina postavljanja mej. V sočutni vzgoji otrokovemu vedenju postavimo meje odločno in hkrati ljubeče. Zanima nas razlog za otrokovo »grdo« vedenje, ki ga s svojim odzivom tudi poskušamo nasloviti.
 • Sprejemanje in uglašeno odzivanje na otrokova čustva. Otroci za zdrav razvoj potrebujejo, da jim odrasli dovolimo izražati vsa čustva – od žalosti, jeze pa do veselja. Povezujoča vzgoja nas zato spodbuja, da se naučimo razlikovati med otrokovimi čustvi in vedenjem – ter da otrokom dovolimo izražati čustva, ustavljamo pa neprimerno vedenje (npr. dovolimo jok, ne dovolimo pa udarcev).
 • Povezujoča komunikacija. Otroci se najboljše počutijo in vedejo takrat, ko odrasli z njimi govorimo na način, ki jim sporoča, da so razumljeni, spoštovani in varni.
 • Skrb zase. Ne moremo se zavestno, odločno in ljubeče odzivati na otroke, če se sami počutimo slabo. Sočutna vzgoja nas zato spodbuja k dobri skrbi zase (učenje obvladovanja stresa, skrb za svoje zadovoljstvo, dovolj počitka …). Odrasli smo otrokom v vzgoji tudi velik zgled, zato je izredno pomembno, da poskrbimo za celjenje svojih ran iz preteklosti in nadaljnjo osebnostno rast.

 

 

Iščete pomoč pri vzgojnih dilemah? Toplo vabljeni na svetovanje.

 

V okviru svetovanja (»v živo« ali prek telefona oz. interneta) lahko v varnem prostoru skupaj raziščemo za vas pomembne teme, kot so:

 mother 1245764 640 rezana

 • postavljanje mej brez kaznovanja in nagrajevanja,
 • izboljšanje komunikacije z otrokom,
 • odzivanje na otrokovo moteče vedenje (agresivnost, upornost, jokavost …),
 • odzivanje na otrokova (močna) čustva (izbruhi »trme«, žalost, razočaranje …),
 • obvladovanje lastnih močnih čustev v težkih situacijah z otrokom,
 • pomoč otroku pri premagovanju strahov,
 • odzivanje na tihega, sramežljivega otroka,
 • odvajanje od plenic, težave s hranjenjem ali spanjem,
 • pomoč otroku pri predelovanju stresnih oz. zmerno travmatičnih dogodkov,
 • grajenje varne navezanosti …

 

 

Toplo vabljeni, da me za dogovor glede termina pokličete na tel. 031 524 302 ali mi pišete na mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Aktualen cenik svetovanja najdete tukaj: CENIK.

 

 

Psihoterapevtsko svetovanje
in izobraževanje,
Tina Jereb, s. p.

Telefon: 031 524 302
E-pošta: info@tinajereb.comAktualno

Facebook